Hooikoorts

Hooikoorts is een overgevoeligheidsreactie van het lichaam op pollen (stuifmeel) van sommige grassen, planten en bomen. De overgevoeligheid voor stuifmeel ontstaat doordat het afweermechanisme van het lichaam in de war is.

Bij mensen met hooikoorts valt het afweermechanisme niet alleen schadelijke indringers aan, maar ook stoffen die normaal gesproken onschadelijk zijn, zoals pollen van sommige bomen, grassen en planten. Door de allergische reactie komt er een stof vrij (histamine genaamd), waardoor de hooikoortsklachten optreden.

De belangrijkste veroorzakers van hooikoorts zijn pollen van berken, bijvoet en grassen
 

 

De bloeiperiode

De periode dat je last hebt van hooikoorts is geheel afhankelijk van de bloeiperiode van de grassen, bomen en planten waarvoor je allergisch bent. De meeste bomen, grassen en planten bloeien tussen februari en september. In deze periode heb je dan ook kans op verschijnselen van hooikoorts. De echte piek van het hooikoortsseizoen ligt in mei en juni, als de grassen bloeien.


De invloed van het weer

De precieze bloeiperiode van de verschillende bomen, grassen en planten is voor een groot deel afhankelijk van het weer. Zo kan een warme winter tot gevolg hebben dat de bloeiperiode eerder begint. Het weer heeft niet alleen invloed op het moment van bloeien, maar ook op de hoeveelheid pollen die door de lucht zweven. Op zonnige, warme, winderige dagen is de kans op pollen in de lucht het grootst. Regenachtige dagen daarentegen zijn voor mensen met hooikoorts vaak een opluchting, omdat de pollen dan uit de lucht worden gespoeld!


Wat kan ik er aan doen?

Hooikoorts is tot op heden niet te genezen. Er helemaal vanaf komen is dan ook (nog) niet mogelijk. In dit deel vind je een aantal mogelijkheden om de verschijnselen van hooikoorts zo goed mogelijk tegen te gaan. Zo kun je proberen de pollen te vermijden, een hyposensibilisatie kuur ondergaan of een geneesmiddel gebruiken (zoals antihistaminica of een beschermend middel). Op de volgende pagina's vind je informatie over wat te doen tegen hooikoorts:

- Pollen vermijden
- Hyposensibilisatie
- Antihistaminica
- Beschermende medicijnen

 

Behandelaar(s)

Dennis Pattipeilohy
Dennis Pattipeilohy >>
Piet Peeters
Piet Peeters >>