Huidklachten

De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Bij een volwassen persoon is het oppervlak zo'n 1.5 tot 2.0 m² en weegt inclusief het onderhuids bindweefsel ongeveer 15 tot 20 kilo en bestaat uit drie delen.

Het bovenste (buitenste) gedeelte wordt gevormd door de opperhuid, ook wel de "epidermis" genoemd. Daaronder ligt de lederhuid: het "corium" of de "dermis". Het onderste gedeelte is het onderhuidse bindweefsel, de zogenaamde "subcutis". Dit is weefsel dat dient tot verbinding en steun van andere weefsels en organen.

De huid is de belangrijkste bescherming van het menselijk lichaam tegen allerlei invloeden van buitenaf. Een huidaandoening verstoord deze natuurlijke bescherming en heeft derhalve een directe invloed op de algehele gezondheid.
 

Iedereen heeft wel eens last van een droge huid of een paar bultjes. Vaak gaat dit vanzelf weer over. De huid heeft een uitstekend vermogen zichzelf te herstellen. Toch lijkt het aantal mensen dat last heeft van deze irritaties de laatste jaren te stijgen. Dat komt vooral doordat we ons vaker wassen. Te lang en te heet douchen en dagelijks gebruik van zeep, douchegel e.d. heeft tot gevolg dat het vetlaagje in de huid wordt aangetast. De huid droogt dan uit en wordt daarmee kwetsbaar voor invloeden van buitenaf.

 

Wat is jeuk en wat kun je ertegen doen?

Jeuk ontstaat door prikkeling van huidzenuwtjes door stoffen van binnenuit of van buitenaf (vallen in brandnetels). Het is moeilijk om niet te krabben bij jeuk, maar wel beter. De problemen kunnen er juist door verergeren. De huid wordt namelijk beschadigd met als gevolg dat stoffen die normaal goed worden verdragen, irriterend gaan werken en de beschadiging in stand kunnen houden of verergeren. Uiteraard neemt ook de kans op infectie toe. Het is beter om te wrijven of zachtjes te knijpen, zodat de huid dan intact blijft. Jeuk kan ook een signaal zijn dat de huid al beschadigd is. Het is dan belangrijk om bewust met de huid om te springen.

 


Wat is een irritatie?

Onze huid wordt dagelijks onzichtbaar beschadigd door uiteenlopende prikkels. Gelukkig heeft de huid een enorm herstelvermogen om de beschadiging door deze prikkels te repareren. Als het aantal opeenvolgende prikkels (of een extreem hevige prikkel) een grens overschrijdt, kan de huid het herstel niet meer bijbenen.

De opeenvolging van beschadigingen is duidelijk te illustreren aan de hand van huishoudelijk werk. De huid verweekt door het intensieve contact met water, wordt ontvet door zeep, shampoo en schoonmaakmiddelen, en wordt geprikkeld door het pellen van een sinaasappel of het schillen van een aardappel. Hierdoor neemt het weerstandvermogen af en ten slotte is een droge noordoostenwind de druppel die de emmer doet overlopen: er ontstaat een schrale, droge huid.
 

Bij een irritatie voelt de huid trekkerig aan en jeukt een beetje. Als de prikkels aanhouden en de huid niet in staat is zich te herstellen, wordt de hoornlaag van de huid dikker en gaat schilferen. De afweercellen in ons lichaam komen in actie om indringers onschadelijk te maken. Als er een kortdurig contact is met een buitengewoon agressieve stof kan een heftige reactie ontstaan. Men spreekt dan over een acuut eczeem. Dit uit zich in blaasjes en de huid ziet er nat en rood uit. Vervolgens kan de huidirritatie overgaan in een chronische fase. Daarbij wordt de huid dikker, minder elastisch en kunnen er kloofjes ontstaan. De huid blijft meestal jeuken.

Een langdurige irritatie kan leiden tot een ernstige huidontsteking. Dit noemen we chronisch eczeem.
Het is belangrijk om met een ernstig eczeem naar een huisarts te gaan. Zelf gaan dokteren met huismiddeltjes kan averechts werken!

Diverse stoffen kunnen de huid irriteren. De gevoeligheid voor een stof verschilt per persoon. Wat hiervan de reden is, is niet bekend. Het gaat in ieder geval om een combinatie van factoren, zoals bijvoorbeeld:

- aanleg; de een is nu eenmaal gevoeliger dan de ander
- de mate waarin de huid wordt blootgesteld aan irriterende stoffen (bij huidverzorging )
- de omgeving waarin men werkt of verkeert (beroep, hobby en milieu ).
 

Wat is een allergie

Een goed functionerend afweersysteem werkt schadelijke indringers eruit (bacteriën, virussen, schimmels). Dit wordt gedaan door de witte bloedcellen. Het afweersysteem herkent de "indringer"en onthoudt deze.

Vervolgens wordt een reactie voorbereid en produceert het lichaam specifieke witte bloedcellen ter bestrijding. In het geval van allergie worden onschadelijke stoffen als vijand herkend en probeert het systeem deze eruit te werken. Deze stoffen worden allergenen genoemd. Het afweersysteem reageert dan alsof er sprake is van een heftige infectie.

Er kunnen dan allerlei verschijnselen ontstaan, die zich bij een echte infectie ook voordoen, zoals jeuk, rode huid, zwellingen en blaasjes. Kortom er ontstaat eczeem door allergie. De tijd waarin je voor een bepaalde stof gevoelig kunt worden verschilt per persoon. Aanleg en omgevingsfactoren spelen een belangrijke rol.

Een allergie kan ineens ontstaan terwijl iemand al jaren in contact komt met de stof waarop het lichaam nu reageert. De afweercellen zijn te vaak in contact gekomen met de indringer, waardoor ze extreem gevoelig zijn geworden.

Er zijn veel stoffen waar mensen allergisch voor kunnen worden. Slechts gespecialiseerde dermatologen / allergologen kunnen de oorzaak van een allergie vaststellen.Verschil Allergie en Irritatie

De symptomen van zowel een allergie als een irritatie zijn nagenoeg gelijk. Het is dus moeilijk vast te stellen of we te maken hebben met een allergie of een irritatie. Uit het voorgaande is gebleken dat de oorzaak wel verschilt.

De plaats waar de uitslag zich bevindt op het lichaam geeft meestal een aanwijzing. Voor een allergische reactie moeten ongewenste stoffen makkelijk in de huid kunnen doordringen. Dit is makkelijker op plekken waar de huid dun is, zoals op oren, oogleden en de rug van de handen. Een allergie zal vaak eerst de rug van de hand aantasten en niet de handpalm.

 

Behandelaar(s)

Dennis Pattipeilohy
Dennis Pattipeilohy >>
Piet Peeters
Piet Peeters >>