Maagklachten

Maagklachten komen veel voor. Meestal is er geen duidelijke oorzaak voor aan te wijzen. Dan spreekt men wel van aspecifieke maagklachten.

Dat maakt de klachten overigens niet minder vervelend. Veel maagklachten gaan uiteindelijk vanzelf over.
 

Wat zijn maagklachten?

Maagklachten komen veel voor. Meestal is er geen duidelijke oorzaak voor aan te wijzen. Dan spreekt men wel van aspecifieke maagklachten. Dat maakt de klachten overigens niet minder vervelend. Veel maagklachten gaan uiteindelijk vanzelf over.
 
 
Wat zijn de verschijnselen?
 
Bij maagklachten kunt u last hebben van pijn in de bovenbuik, brandend maagzuur, oprispingen (boeren), een opgeblazen gevoel of misselijkheid. Het kan ook zijn dat u gauw een vol gevoel heeft als u iets gegeten heeft.
 
 
Hoe ontstaan de klachten?
 
Verschillende factoren kunnen een rol spelen. Vaak krijgen mensen maagklachten wanneer ze te veel, te vet of sterk gekruid voedsel eten. Een pepermuntje kan soms al klachten geven. Veel mensen krijgen last van hun maag als ze zure of koolzuurhoudende drank, koffie, of alcohol drinken. Roken kan maagklachten veroorzaken.

Ook is bekend dat bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld sommige pijnstillers, bloedverdunners, ontstekingsremmers en antidepressiva) maagklachten kunnen veroorzaken of verergeren.

Sommige mensen zeggen bij spanningen meer last van hun maag te hebben. Bij overgewicht, hoesten of verstopping kunnen de klachten soms verergeren, omdat daardoor de druk in de buik toeneemt. Ook een buikgriep kan tijdelijk maagklachten geven, vaak met overgeven en/of diarree.
 
Adviezen
 
Probeer zelf na te gaan welke factoren invloed hebben op uw klachten. Vermijd voedsel en drank waarvan u merkt dat u het niet goed verdraagt, zoals vet of sterk gekruid eten, pepermunt, zure of koolzuurhoudende drank, koffie, chocola of alcohol. Stoppen met roken en minder of geen alcohol drinken kan helpen de klachten te verminderen.
 
Als u een pijnstiller nodig heeft, gebruik dan paracetamol; andere pijnstillers kunnen de maag irriteren. Sommige mensen zeggen dat ze minder klachten hebben als ze het rustiger aan doen. Probeer zo nodig af te vallen en zorg voor een goede stoelgang. Vezelrijke voeding, veel drinken en bewegen helpen verstopping tegen te gaan.
 
Medicijnen
 
Medicijnen zijn vaak niet nodig. Sommige mensen hebben baat bij een middel dat het zuur in de maag bindt en neutraliseert. Deze zogenaamde maagzuurbinders kunnen het brandende gevoel in de maag tegengaan. In drank- of poedervorm werken ze beter dan in tabletvorm. Gebruik bijvoorbeeld algeldraat/magnesiumhydroxide-suspensie. Neem het middel een uur na iedere maaltijd en voor het slapengaan. Zo nodig kunt u het ook tussendoor gebruiken.
 
Als dit onvoldoende helpt, kunt u een ander middel gebruiken dat de aanmaak van maagzuur remt. Voorbeelden van deze zogenaamde maagzuurremmers zijn cimetidine en ranitidine. Als de klachten al lang bestaan of telkens terugkomen kunt een andere maagzuurremmer gebruiken. Bijvoorbeeld omeprazol of pantoprazol.
 
Maagzuurbindende middelen en maagzuurremmers zijn bij de drogist en apotheek verkrijgbaar.

 

Behandelaar(s)

Dennis Pattipeilohy
Dennis Pattipeilohy >>
Piet Peeters
Piet Peeters >>