Stoppen met roken

Waarom stoppen?
 

Wat vind je fijn aan roken? Vind je het gezellig of stoer? Of word je er rustig van? En wat vind je niet fijn aan roken? Dat het ongezond is? Dat al je zakgeld aan sigaretten op gaat? Of dat andere mensen er last van hebben? En wat is belangrijker: wat je fijn vindt of wat je niet fijn vindt?

Als je op deze vraag een antwoord hebt, weet je of je wilt stoppen.
 

Waarom stoppen?
 

Wat vind je fijn aan roken? Vind je het gezellig of stoer? Of word je er rustig van? En wat vind je niet fijn aan roken? Dat het ongezond is? Dat al je zakgeld aan sigaretten op gaat? Of dat andere mensen er last van hebben? En wat is belangrijker: wat je fijn vindt of wat je niet fijn vindt? Als je op deze vraag een antwoord hebt, weet je of je wilt stoppen.
 
 
Weet je het nog niet?
 
Wil je wel of niet stoppen met roken? Doe hier de test: Vind je het vervelend dat je rookt?  
 
 
 
Hoe snel verbetert mijn gezondheid?
Als je stopt met roken, gaat het meteen beter met je lichaam. Sommige verbeteringen gebeuren heel snel. Twintig minuten na je laatste sigaret merk je al verschil. Andere verbeteringen hebben meer tijd nodig. Wat merk je meteen na het stoppen? En wat merk je pas na een langere tijd?
 

Meteen na het stoppen
- Twintig minuten na het stoppen wordt je hartslag weer normaal.
- Twintig minuten na het stoppen wordt je bloeddruk weer normaal.
- Je handen en voeten worden weer wat warmer.

 

Op de eerste stopdag
- Acht uur na het stoppen is de hoeveelheid nicotine en koolmonoxide de helft minder. De hoeveelheid zuurstof in je bloed is dan weer normaal.

 

Na 1 dag stoppen
- Alle koolmonoxide is uit je lichaam. Het zuurstofgehalte van je bloed verbetert. Je kunt je makkelijker inspannen dan eerst.
- Je longen beginnen aan de grote schoonmaak. Ze ruimen het slijm en andere resten van het roken op.
- De kans op een hartaanval daalt.

 

Na 2 dagen stoppen
- Er is geen nicotine meer in je lichaam.
- Je kunt beter proeven en ruiken.

 

Na 3 dagen stoppen
- Ademhalen gaat makkelijker.
- Je hebt meer energie.

 

Na 2 weken stoppen
- Tussen de 2 en 12 weken verbetert de bloeddoorstroming in je lichaam.
- Je gebit wordt weer gezonder.

 

Na 3 maanden stoppen
- Tussen de 3 en 9 maanden verminderen klachten als hoesten, piepen en benauwdheid.

 

Na een jaar stoppen
- Je hebt 50% minder kans op een hartinfarct.
- Je hebt 50% minder kans op herhaling van een infarct.
- Je hebt 40% minder kans dat je eerder dood gaat door het roken.

 

Na 5 jaar stoppen
- Binnen 5 tot 10 jaar wordt de kans op mondkanker kleiner.

 

Na 10 tot 15 jaar stoppen
- Na 10 jaar daalt de kans op longkanker met de helft vergeleken bij mensen die blijven roken.
- Na 15 jaar is de kans op een hartaanval even klein als voor iemand die nooit heeft gerookt.

  
Voordelen van stoppen
 
Stoppen met roken is goed voor iedereen. Voor mensen die heel veel roken, maar ook als je maar een paar sigaretten per week rookt. Stoppen met roken heeft veel voordelen. Voor je gezondheid, je uiterlijk, je omgeving én voor je spaarpot!
 
Je bent gezonder
 
Als je stopt met roken, is dat erg goed voor je lichaam. Al binnen 2 weken na het stoppen, voel je je fitter. Je longen beginnen gelijk aan de grote schoonmaak. Je hoeft minder te hoesten. Stoppen is ook goed voor je hart, je hersenen en je bloedvaten. Je hartslag gaat omlaag en je bloeddruk daalt. Je bloed kan makkelijker zuurstof vervoeren. En dat voel je!
 
Stoppen met roken is ook goed voor je conditie. Er wordt meer zuurstof door je lichaam vervoerd. Daardoor ga je makkelijker ademhalen. En jij hebt geluk, want vooral bij jongeren gaat de conditie erg vooruit na het stoppen met roken. Je zult dus al heel snel merken dat je minder snel moe bent als je beweegt. Bijvoorbeeld in de gymzaal, bij het traplopen, op de fiets naar school, of op het sportveld.
 
 
Je bent aantrekkelijker
 
In tabaksrook zitten 4000 stoffen. Een paar van die stoffen maken je huid en haren droog. Stoppen is dus goed voor je huid en haren. Je huid krijgt een mooiere kleur en je haar gaat weer glanzen.
 
Als je stopt, is dat ook goed voor je gebit en je mond. Je tanden zullen niet geler van kleur worden. Ook je tandvlees is gezonder. Een ontsteking van je tandvlees zal niet meer zo erg worden. En je krijgt minder vaak een ontsteking aan je tandvlees.
 
 
Je hebt meer geld voor leuke dingen
 
Stoppen met roken is goed voor je lichaam. Dat is natuurlijk heel belangrijk. Maar eigenlijk is het ook heel goed voor je spaarpot als je stopt. Dat is ook wel een reden om te stoppen met roken! De meeste rokers geven erg veel geld uit aan sigaretten. Sigaretten worden ook nog eens steeds duurder. Als je stopt met roken, bespaar je dus erg veel geld.
 
Het is leuk om te zien wat je bespaart door niet te roken. Neem de tijd om eens na te denken over al dat geld dat je uitgeeft aan sigaretten. Dat kan een heel groot bedrag zijn! Als je stopt, heb je opeens veel meer geld over. Je kunt dus gaan sparen. En van dat spaargeld uiteindelijk allemaal leuke dingen doen. Lekker naar de bioscoop, naar een pretpark of zelfs op vakantie!
 
 
Je bent meer ontspannen
 
Veel rokers denken dat ze rustig worden van een sigaret. Maar je wordt pas écht rustig als je gestopt bent met roken. Want rokers zijn steeds maar heel eventjes rustig. En dan krijgen ze weer zin in een nieuwe sigaret. Dit gaat zo maar door.
 
Iemand die veel rookt, is steeds bang om te weinig sigaretten bij zich te hebben. Haastig op zoek in je tas naar sigaretten. ‘O nee, ik heb ze thuis laten liggen!’ Roken zorgt dus juist voor meer stress. Als je stopt met roken, zul je merken dat je rustiger wordt. Misschien niet gelijk, want je moet eerst wennen aan het niet-roken. Maar als je een tijdje gestopt bent, heb je minder last van stress.

 

 

Behandelaar(s)

Dennis Pattipeilohy
Dennis Pattipeilohy >>
Piet Peeters
Piet Peeters >>