Vermoeidheid

Vermoeidheid (of moeheid) is een staat van lichaam en geest waarbij een persoon zich verminderd in staat voelt activiteiten te ondernemen en zich slaperig voelt. Vermoeidheid is over het algemeen een gevolg van een zware lichamelijke of geestelijke inspanning of een lange periode zonder slaap. Vermoeidheid kan echter ook een symptoom zijn van een lichamelijke of geestelijke aandoening, zoals hartzwakte, diabetes, hersenletsel (bijvoorbeeld een beroerte), of klinische depressie.

Omdat bij vermoeidheid het concentratie- en reactievermogen afneemt, is een moe persoon niet optimaal in staat activiteiten uit te voeren die constante concentratie en/of reactievermogen vereisen, zoals het besturen van een voertuig. Als er sprake is van snelle vermoeibaarheid in combinatie met andere klachten, zoals malaise, spierzwakte en duizeligheid, kan dit duiden op het chronischevermoeidheidssyndroom.
 

Wat is vermoeidheid?

 
Iedereen is wel eens moe. Na een lange of inspannende dag, heb je nog maar weinig energie over. Zowel lichamelijke als geestelijke inspanning kan voor vermoeidheid zorgen. Meestal is een nachtje goed slapen voldoende om je weer fit te voelen. Pas wanneer je langere tijd vermoeid bent en je er niet goed meer door kunt functioneren, is er sprake van een probleem.
 
 
Oorzaken van vermoeidheid
 
Langdurige vermoeidheid of oververmoeidheid kent vele verschillende oorzaken. Een paar voorbeelden zijn:
 
- Structureel te weinig slapen. Dit kan door slaapproblemen komen of omdat je te laat naar bed gaat.
- Bloedarmoede.
- Stress.
- Schildklierproblemen.
- Er kan sprake zijn van Chronisch Vermoeidheid Syndroom (ME/CVS) als je last hebt van extreme vermoeidheid bij iedere kleine inspanning, maar er geen oorzaak voor gevonden wordt.
 
 
Chronische vermoeidheid ontstaat niet van de ene op de andere dag.
 
Chronische vermoeidheid ontstaat niet opeens. Langzaam maar zeker sluipt het er in. Je merkt op een gegeven moment dat je heel erg moe bent en langzaam maar zeker steeds meer klachten krijgt zoals:
 
- Geheugen en/of concentratieproblemen
- Slaapproblemen
- Slaap waar je niet van uitrust
- Gevoelige nek, schouders en/of rug
- Gevoelige lymfeklieren in het halsgebied
- Spierpijn
- Gewrichtspijn maar geen artritis
- Hoofdpijn
- Wolk (een duf gevoel) in het hoofd
- Malaisegevoel na inspanning (griepachtige symptomen)
 
Het verband tussen de ontstane klachten is niet te vinden.
 
Omdat chronische vermoeidheid sluipend ontstaat en een complexe aandoening is ben je niet zomaar van je klachten af.

 

 

Behandelaar(s)

Dennis Pattipeilohy
Dennis Pattipeilohy >>
Piet Peeters
Piet Peeters >>