Gewrichtsklachten

Veel mensen herkennen het wel, 's ochtends stijve gewrichten, gevoelige en koude spieren. Dan kan het verleidelijk zijn om minder te gaan bewegen. Maar juist dan is beweging belangrijk om de soepelheid en bewegingsfuncties zoveel mogelijk te behouden.

Denk hierbij aan beweging die zo min mogelijk belastend is voor de spieren en gewrichten, zoals zwemmen, yoga, aqua-joggen en tai chi.
 

Wat zijn het?

Gewrichten zijn de scharnieren van uw lichaam. Ze zorgen ervoor dat u kunt buigen, strekken en draaien. Bij gewrichtsklachten zijn een of meer gewrichten stijf of pijnlijk. Soms is een gewricht rood, warm of dik. Vaak zijn gewrichtsklachten erger als u een tijdje niet heeft bewogen. Sommige mensen hebben alleen ’s ochtends gewrichtsklachten, andere de hele dag.
 
 
Waardoor komt het?
 
Wanneer u uw enkel heeft verstuikt, is het wel duidelijk waarom u last heeft van dat gewricht. Maar vaak is de oorzaak van pijn en stijfheid in een gewricht niet duidelijk. Misschien heeft u te vaak achter elkaar dezelfde beweging gemaakt. Of u heeft een gewricht te zwaar belast, terwijl de spieren rond dat gewricht niet zo sterk zijn. Misschien heeft u het gewricht te ver gestrekt. Er kunnen ook klachten ontstaan doordat het kraakbeen aan de binnenkant van het gewricht verandert (artrose). Het kraakbeenoppervlak moet helemaal glad zijn om soepel te kunnen bewegen. Soms is een gewricht ontstoken. Het wordt dan dik en warm en/of rood. Ook een kneuzing kan ontstekingsverschijnselen geven.
 
 
Kan het kwaad?
 
De meeste gewrichtsklachten kunnen geen kwaad en gaan vanzelf weer over. Maar soms kunnen gewrichten beschadigd en vervormd raken. Bijvoorbeeld door infecties met bacteriën, door langdurige gewrichtsontstekingen, zoals bij reumatoïde artritis, of als de ontsteking regelmatig terugkomt, zoals dat bij jicht kan voorkomen. Als het kraakbeen in uw gewrichten verandert, zoals bij artrose, kan bewegen soms zo moeilijk worden dat een operatie nodig is.
 
 
Wat kunt u er zelf aan doen?
 
U kunt veel gewrichtsklachten voorkomen door uw gewicht op peil te houden en regelmatig te bewegen. Zo nodig kunt u een pijnstiller nemen. Geef uw gewricht rust als het dik, rood, warm en pijnlijk is. Leg dan het gewricht hoog en houd het koel met een natte doek of ijs. Wikkel het ijs in een theedoek zodat de huid niet bevriest. Zodra de klachten minder worden, is het juist weer belangrijk om wél te bewegen. Dat voorkomt stijfheid en vermindert op den duur de pijn. Bovendien oefent u zo de spieren die het gewricht ondersteunen. Maar zware of langdurige belasting kunt u de eerste tijd nog beter vermijden.
 
 
Wanneer hulp inschakelen?
 
- als een gewricht zonder duidelijke oorzaak dik, rood en/of warm wordt;
- als u een gewricht heeft gekneusd en de zwelling of pijn niet na een paar dagen vermindert;
- als een gewricht zonder duidelijke oorzaak langer dan 6 weken pijnlijk of stijf blijft;
- als u voor uw gewrichtsklachten wekenlang elke dag pijnstillers nodig heeft.

 

Behandelaar(s)

Dennis Pattipeilohy
Dennis Pattipeilohy >>
Piet Peeters
Piet Peeters >>