Moxabehandeling

Moxa is afgeleid van een kruid dat in het japans Mogusa heet. Een Nederlandse vertaling van Mogusa is bijvoet, de Artemisia vulgaris.Het is een kruid dat bij aansteking langzaam en zeer heet verbrandt. Het geeft een aangename en weldadige infrarode uitstraling.

Het moxeren is een eeuwenoude oosterse therapie die sinds ongeveer 200 jaar ook in europa bekend is. Het is een therapie die meegekomen is met de accupunctuur. Een acupuncturist kan er voor kiezen om tegelijk met het zetten van naalden moxa te branden boven het punt wat hij behandelen wil.

Dit betekend dus dat iemand met kennis van accupunctuur of shiatsu deze methode met veel meer fantasie kan toepassen.
 

Het basismateriaal voor het moxeren is in twee vormen te krijgen, in sticks en los. De sticks zijn het meest handig in gebruik.

De losse moxa moet voor het gebruik eerst (als shag) stijf in een vloeitje gerold worden.Het aansteken van de moxa kan eenvoudig met lucifers. Het doven van een stick is mogelijk door hem na gebruik met de kop in het zout te steken.

De hitte en daarmee de werking is afhankelijk van de hoeveelheid as die er op zit, hoe meer as des te minder uitstraling. Een bakje in de buurt en vaak aftikken is wel een voorwaarde.Moxeren is goed bij chronische pijnen, slapte en gebrek aan energie, slapeloosheid, gewichtsproblemen (werkt normaliserend) en seksuele problemen.
 

 

Deze behandeling staat bekend als onderdeel van de acupunctuur, en zal ook als zodanig vermeld worden op de nota.

Deze behandeling valt onder de TCG-discipline, en word daardoor waarschijnlijk vergoed door de zorgverzekeraar afhankelijk van Uw polisvorm.

Behandelaar(s)

Dennis Pattipeilohy >>
Piet Peeters >>