Kruidentherapie

Chinese kruidentherapie baseert zich op het feit dat je lichaam ziek wordt door een onevenwichtigheid. Met de kruiden probeert de therapeut de onderliggende redenen voor dat onevenwicht op te lossen. Dat is helemaal anders dan de westerse geneeskunde, die baseert zich op het wegnemen van de symptomen van een ziekte.

"De aanpak van Chinese kruidentherapie is anders dan de snelle westerse geneeskunde. Ze werken trager, maar zijn effectiever op lange termijn", stelt Amerikaanse kruidentherapeut Lewis. "Ze moedigen het lichaam en geest aan een balans te vinden. Veel hangt ook af van je eigen motivatie om een gezonde levensstijl te volgen, je moet ook naar je lichaam leren luisteren. Chinese kruiden brengen je lichaam tot rust op een subtiele maar grondige manier."

Wat is Chinese Kruidentherapie?

Kruiden worden al duizenden jaren toegepast om hun medicinale werking. In China zijn deze kruiden voor het eerst beschreven door Shen Nong in de 1e eeuw voor Chr. Hij maakte hiermee de eerste materia medica. Alle huidige werken (boeken e.d.) zijn hierop gebaseerd.
De traditionele Chinese kruidentherapie gebruikt substanties van plantaardige, minerale en dierlijke oorsprong. Chinese kruidenpreparaten komen voor in ruwe vorm, poedervorm, pillen en decocties.
Chinese kruidentherapie is anders dan de Westerse fytotherapie. Terwijl in de Westerse fytotherapie de biochemische inhoudsstoffen van belang zijn om de werking van de verschillende kruiden te beschrijven, kent de Chinese farmacopee een energetische beschrijving.

De kruidenformules (andere naam voor preparaten) van de Chinese kruidentherapie hebben zich al duizenden jaren bewezen. Niet alleen bij 'oude' ziektes, maar ook bij de tegenwoordige 'nieuwe' ziektes.

 

 

 

Deze behandeling valt onder de TCG-discipline, en word daardoor waarschijnlijk vergoed door de zorgverzekeraar afhankelijk van Uw polisvorm.

Deze behandeling staat bekend als onderdeel van de acupunctuur, en zal ook als zodanig vermeld worden op de nota.

De Kruidensuplementen die ingezet kunnen worden ter bevordering van Uw gezondheid worden zelden of niet door de zorverzekeraar vergoed.

Behandelaar(s)

Piet Peeters >>