Acupunctuur: De Realiteit 2

Yin-Yangconcept

Geen van beide krachten kan bestaan zonder de ander, daardoor heeft een geringe onevenwichtigheid in de mens al tot gevolg dat het lichaam niet optimaal kan functioneren en dat kan tot ziektes leiden.

Bij nadere beschouwing van deze theorie zien we dat deze energiekrachten Yin en Yang deel uitmaken van een veel groter netwerk van energiepatronen de zgn. 'Life Force of Qi'.

09/10/2013 | Acupunctuur: De Realiteit 2

Ying-Yang concept

Yin en Yang energiekrachten beheersen en beïnvloeden twee zeer verschillende soorten organen in het lichaam.

 

De zogenaamde 'holle' organen, zoals de maag, dikke darm, en blaas worden beheerst door de positieve Yang krachten; de zogenaamde 'massieve' organen zoals nieren, longen en lever daarentegen worden beheerst door de negatieve Yin.

 

Vijf-elementenleer

De oude filosofen concludeerden verder, dat de mens bestaat uit vijf elementen: hout, vuur, aarde, metaal en water.

 

Deze voorstelling wordt de 'vijf-elementenleer' genoemd. De relatie tussen deze vijf elementen wordt traditiegetrouw uitgebeeld door een schema, bestaande uit een ring met vijf cirkels.

 

Met uitzondering van vuur, die vier organen vertegenwoordigt, vertegenwoordigen de andere vier elementen elk twee organen van het lichaam.

 

De twaalf belangrijke lichaamsorganen, welke door de vijf-elementenleer vertegenwoordigd worden zijn de milt, maag, longen, dikke darm, nieren, blaas,  dunne darm, hart, alvleesklier, lever, galblaas en de driewarmer. ( Driewarmer is de verzamelnaam voor de slokdarm en de twaalfvingerige darm.)

 

Binnen de kring samengesteld door de vijf elementen ligt buitenom de Yang-energiecirkel en daarbinnen de Yin-energiecirkel.

 

Een stervormig patroon van pijlen midden in het schema vormt een belangrijk bestanddeel van de vijf-elementenleer.

 

Het patroon, ook wel de Ko-Cyclus genaamd, toont aan dat het voor de genezing van een orgaan nodig kan zijn, bepaalde punten, die direct met andere in verbinding staan, met naalden te behandelen. Zo moet vaak bij astma de lever- ofwel de dikke darm-meridiaan gebruikt worden bij naaldbehandeling.

 

      Vijf-elementenleer      

 

_

Meer nieuwsbrieven