Acupunctuur: De Realiteit 3

Acupunctuur meridianen

Duizenden jaren lang is dit netwerk van naald-relatie patronen door klassieke Chinese acupuncturisten gebruikt.

 

Om te weten waar de naalden moeten worden aangebracht, bij de behandeling van bepaalde organen, moet men de eerder genoemde energiestroom ofwel de Qi aanhouden.

10/10/2013 | Acupunctuur: De Realiteit 3

Deze energie loopt langs vaststaande banen. De stroom kan men elektronisch en op andere manieren vaststellen. Ze zijn door de Chinezen nauwkeurig omschreven en worden ook wel meridianen of kanalen genoemd.

De beïnvloeding van deze energiestroom langs de betreffende banen is de sleutel tot een goede gezondheid door acupunctuur.

 

In het menselijk lichaam bevinden zich 26 hoofdmeridianen. Er bestaat voor elk van de twaalf organen, die eerder werden genoemd, een paar meridianen. Deze meridiaanparen bevinden zich aan beide zijden van het lichaam en vormen elkaars identieke spiegelbeeld. Bovendien loopt er een meridiaan midden over de rug en midden over de voorkant van het lichaam.

 

Langs de meridiaan bevinden zich enkele 'naaldpunten', die aan of dichtbij het huidoppervlak liggen. Al deze punten hebben een naam; punt vier van de dikke darm wordt bijvoorbeeld HOKU genoemd.

 

De Chinese filosofen verklaren dat pijn en ziekte kan worden verlicht door bepaalde punten op deze meridianen met naalden te behandelen, waardoor de verstoring van het energie-evenwicht, die een klacht veroorzaakt, wordt gecorrigeerd.

 

Hedendaagse wetenschappelijke gegevens doen veronderstellen dat er verband is tussen deze meridianen en het zenuwstelsel. Dit is voldoende aangetoond en gedemonstreerd door deskundigen op diverse neurologische terreinen.

 

Een andere verklaring komt overeen met wat artsen omschrijven als de endocrien-theorie. Het is bewezen dat acupunctuur leidt tot het vrijkomen van glucosterioden in de bloedstroom en daardoor tot verlichting van bepaalde ziekten, zoals reuma.

 

Wetenschappers hebben ontdekt dat acupunctuur gebruikt bij pijnbestrijding, de productie van prostaglandine tegengaat; er ontstaat een anti-prostaglandine-effect. Prostaglandines zijn natuurlijke pijnveroorzakers in het lichaam. Acupunctuur verlicht de pijn dus door vermindering van deze stoffen.

 

            

Meer nieuwsbrieven