Tincturen

Van Chinese kruidenformules tot in alcohol getrokken tincturen.

 

Al jaren zijn we aan het experimenteren met de werking van Chinese kruidenformules in tinctuurvorm.

Waarom Chinese kruiden formules in tinctuurvorm?

 1. Tincturen zijn makkelijker doseerbaar. Dat maakt het product kindvriendelijker. Vele kinderen hebben sinds jaar en dag problemen met het gebruiken van pillen. Druppeltjes daarentegen zijn veel makkelijker weg te krijgen. Pillen kun je moeilijk verdelen. Terwijl druppels zelfs voor baby’s kunnen worden ingezet. Druppels worden ook makkelijker gebruikt dan poeders. Poeders geven een korrelige structuur om bij het slikken. Het is juist die korreligheid die kinderen doet walgen. Druppels kennen deze korreligheid niet en worden dus ook makkelijker ingenomen.
 2. Bij toediening van kruidenformules in tabletvorm of in poedervorm wordt er nog wel eens geklaagd over maagklachten. Kruidentabletten zijn onder hoge druk geperst. Wanneer ze in de maag uiteenvallen kunnen ze vuistgroot worden. Iets dat niet door iedereen kan worden gewaardeerd. Druppels kennen dit fenomeen helemaal niet. Klachten over de maag met het innemen van druppels komt dus ook nauwelijks voor. 
 3. De werking van druppels is geconcentreerder. Verschillende plantensoorten zijn moeilijk te verteren. Worden ze in alcohol getrokken dan wordt de verteerbaarheid vele malen hoger. Door het trekken in alcohol ontstaan er hele kleine partikeltjes die uitermate snel in de bloedbaan worden opgenomen. 
 4. Tincturen zijn getrokken in alcohol zodat de kruiden hun aroma’s enzovoort  intensief kunnen afgeven. Alcohol is niet alleen een ideaal oplosmiddel voor de extractie van de actieve bestanddelen, het is eveneens een zuiver product en een uitstekend bewaarmiddel.
 5. We hebben in de praktijk ontdekt dat je beter kruidenformules in tinctuurvorm kunt geven in heet water.  De alcohol vervliegt bijna onmiddellijk in het kokend water. Dit geeft twee voordelen. Met name voor kleine kinderen is het van belang dat er zo weinig mogelijk alcohol in de medicijnen wordt verwerkt. Dit percentage wordt door de toediening bij heet water tot bijna 0% teruggebracht. 
 6. Bij het toevoegen van de kruidentinctuur aan heet water krijgen we een 2e extractie. Door het laten trekken in alcohol krijgen we de 1e extractie. Het laten trekken in heet water of thee geeft nog een 2e extractie. Samen dus 2 extracties waardoor de werkzaamheid van de kruidenformule ook weer wordt verhoogd. Er treedt dus een dubbele extractie op. 
 7. Extracties kun je makkelijker maken met granulen.  Granulen zijn kleine fijngehakte kleine bolletjes. Doordat de oerkruid wordt fijngehakt wordt het sneller en beter in het lichaam opgenomen. Het extractie proces met granulen gaat ook sneller en ook intensiever. Daarom laten wij onze extractie maken van granulen. 
 8. Welke alcohol wordt gebruikt bij het bereiden van tincturen. Normaal wordt er of wodka of graanalcohol gebruikt. Bij het bereiden van onze tincturen wordt graanalcohol gebruikt 35 %
 9. Zijn tincturen die gemaakt worden van graanalcohol veilig voor mensen met coeliakie of glutengevoeligheid? De tincturen die wij gebruiken kennen geen prolamines en zijn daardoor ook voor glutengevoelige mensen te gebruiken.
 10. In tegenstelling van de homeopathie, waarbij stoffen verdunt worden om zo een zelfde of sterkere werking te creëren, worden uitsluitend de ‘‘oertincturen’’ gebruikt: deze bevatten een hoge concentratie van de actieve bestanddelen van het kruid, en worden dus niet verder verdund.
 11. Naast de standaard bereidingswijze van tincturen, wordt bij onze formules Herba Salvatio* toegevoegd om de werking van de tincturen nog te verbeteren De maximale toevoeging bedraagt 1 %. 
 12. In verschillende bedrijven kiest men om voorgaande redenen voor het gebruik van tincturen.

 

Dosering: 

 

Er is een verschil in doseren in de Japanse Kampo techniek en de Traditionele Chinese Medicijnenleer. In de Japanse techniek is men gewend lager te doseren dan in de Traditioneel Chinese techniek.  Ondanks de schijnbare tegenstellingen tussen de beide technieken hebben beide manieren van doseren succes. Wij zitten met onze producten meer tussen de Japanse techniek en de Chinese techniek in. Uiteraard hangt het af van de constitutie, de leeftijd en het gewicht van de patiënt hoe hoog men doseert. Hoe zwaarder iemand is des te meer druppels.

Hoe lang kun je tincturen bewaren?

Onze tincturen hebben een verloop datum van 3 tot 4 jaar. In die periode hebben de tincturen hun maximale potentie. Daarna zijn ze vaak nog zeker 4 tot 5 jaar werkzaam. 

Wanneer er meerdere tientallen druppels moeten worden genomen werkt het beter om per pipet of per theelepel te doseren een pipet bevat ongeveer 10 druppels

Men kan ook een theelepel gebruiken. 1 theelepel = 40 druppels.

 

 

 

 

*Samenstelling Herba Salvatio

 

 

Aconite
Agastache
Apricot seed
Asarum
Astraglus
Atractylodes

Capilaris
Cardamon
Chaenomeles
Cinnamon Bark
Cinnamon Twigs
Clematis armandi

Tangkeui
Cnidium
Evodia
Ginger
Ginseng
Hermatite

Hoelen
Jujube
Licorice
Magnolia
Peony
Pinellia
Rehamnnia